Jdi na obsah Jdi na menu
 


Se Sokolem do života

7. 10. 2021

SE SOKOLEM DO ŽIVOTA 

aneb svět nekončí za vrátky, cvičíme se zvířátky

V letošním školním roce se naše školka zapojila do projektu, který učí děti vnímat pohyb jako přirozenou součást života, pomáhá jim osvojovat si a rozvíjet pohybové dovednosti a doplňuje tak náš Školní vzdělávací program.

 

Projekt je určen pro všechny věkové kategorie, v rámci naší smíšené třídy MŠ bude rozdělen do těchto kategorií: nejmladší děti 3-4 roky, střední kategorie 4-5 let a nejstarší děti 5-6 let.

Každé dítě má svůj sešit, ve kterém jsou zahrnuty všechny předepsané oblasti s přiměřeným počtem úkolů a náročností (podle věku – nejmladší kategorie – oranžový, střední kategorie – zelený, nejstarší kategorie – modrý). Děti si tam zaznamenávají své úspěchy a splněné úkoly označí pomocí samolepek.

 

V projektu Se Sokolem do života se děti učí užívat si pohyb, a to díky kladné motivaci, při které je všemi aktivitami provázejí postavičky zvířátek.

Děti plní nejrůznější aktivity, rozvíjejí své poznání a čekají je i některé netradiční úkoly.

 

1) Přirozená cvičení

2) Obratnost

3) Dovednosti s míčkem

4) Rozvíjení poznání

5) Netradiční činnosti

 

První tři oblasti jsou věnovány pohybovým dovednostem (práce se svým tělem, koordinace pohybu, zvýšení své tělesné zdatnosti).

Oblast, která se věnuje rozvoji poznání, nabízí činnosti pro odpočinkové chvíle mezi cvičením či po něm a netradiční aktivity jsou vázané k ročním obdobím.

Každou z těchto oblastí reprezentuje zvířátko (s kobylkou Emilkou děti trénují základní pohybová cvičení, s opičkou Haničkou obratnost, s ježečkem Marečkem cvičí s míčkem, veverka Věruška je učí novým věcem a s beruškou Danuškou zkoušejí netradiční činnosti).

Cílem projektu je zapojit do cvičení co nejvíce dětí a učit je vnímat pohyb jako přirozenou aktivitu ve svém životě, mít pohyb rády.

Důležitou součástí je i podpora ze strany rodičů.

Projekt je pod záštitou MŠMT i Svazu měst a obcí (SMOČR).

 

https://www.sesokolemdozivota.cz/