Jdi na obsah Jdi na menu
 


Školní vzdělávací program

 

Mateřská škola pracuje podle Školního vzdělávacího programu s motivačním názvem  ,,Rok v mateřské škole“.

Cílem našeho vzdělávacího programu je naučit děti formou hry vnímat krásy světa a dění kolem nás. Dále chceme rozvíjet a podporovat samostatnost, zdravé sebevědomí, fantazii a tvořivost dětí.

ŠVP je rozdělen na deset integrovaných bloků. Každý integrovaný blok obsahuje různý počet témat. Obsah témat je dětem blízký, a tím pro ně smysluplný. Vychází z ročních období, prostředí školy, přihlíží k různým oslavám, svátkům, tradicím a významným událostem (Vánoce, Velikonoce, karneval a jiné).

Jednotlivá témata mohou být doplněna a motivována konkrétní pohádkou nebo příběhem. Děti se tak budou seznamovat nejen s pohádkami a jejich hrdiny, ale i s dalšími věcmi, které jsou součástí našeho každodenního života a které nás obklopují.

Každé téma trvá podle potřeby a zájmu dětí přibližně jeden až dva týdny. Podle aktuální potřeby nebo evaluační činnosti lze některá témata vynechat, nebo naopak některá přidat, či obměnit a pružně tak reagovat na mimořádné situace, události nebo zájem a přání dětí.

V rámci jednotlivých integrovaných bloků je ve vzdělávacím obsahu ŠVP definován záměr a charakteristika konkrétního integrovaného bloku, vzdělávací cíle, které stanovují, co budeme u dětí podporovat a očekávané výstupy (kompetence), ke kterým chceme děti na konci předškolního období dovést. Integrovaný blok je také doplněn možnou nabídkou témat.

Usilujeme o to, aby čas, který dítě stráví v mateřské škole, byl pro něj radostí, plný příjemných zkušeností a přinesl mu dobré základy do života i vzdělávání.

ŠVP - Tematické celky.pdf

Kompletní dokument je k nahlédnutí v mateřské škole.